Sanne Lubbers en Bente Rondaan winnen publieksprijs LC Toptalent 2022

21-04-2022

Op woensdag 20 april 2022 was de grote finale van de LC Toptalent 2022. In deze wedstrijd draait het om het beste profielwerkstuk van Friesland. In totaal waren er dertien finalisten die kans maakten op de prijs voor het beste profielwerkstuk voor vmbo, havo en vwo. Alle ingezonden profielwerkstukken maakten daarnaast kans op de publieksprijs. RSG Simon Vestdijk had één finalist in de finale: Sanne Lubbers en Bente Rondaan. Na een spetterende presentatie gingen zij naar huis met de publieksprijs en een cheque van € 333,33. Van de meer dan 4.000 uitgebrachte stemmen hadden Sanne en Bente de meeste stemmen binnengehaald.

Sanne en Bente, beide leerlingen van vwo 6 op RSG Simon Vestdijk, onderzochten in hun profielwerkstuk de geschiedenis van de knokploeg van Sexbierum. In de Tweede Wereldoorlog pleegt de groep diverse verzetsdaden, waaronder het weghalen en vernietigen van het bevolkingsregister uit het gemeentehuis van Het Bildt. De groep wordt verraden en diverse leden worden door de Duitsers geëxecuteerd. In het profielwerkstuk gaan Sanne en Bente niet alleen in op de geschiedenis van de knokploeg, maar ook op de invloed van het verzet na de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Sexbierum.

Bente is familie van een van de leden van de knokploeg. Na de oorlog werd er bijna niet gesproken over de tragedies uit de Tweede Wereldoorlog. De opa en oma van Bente maken zich zorgen over de opkomst van extreemrechtse partijen. Juist daarom vinden ze het van belang dat het verhaal van de knokploeg wordt doorgeven. De geschiedenis moet je blijven doorvertellen. Sanne en Bente: “De mannen van Sexbierum hebben gestreden voor onze vrijheid, en daar zijn we trots op.”

Sanne en Bente zijn trots op het behalen van de publieksprijs: “We hadden deze uitslag niet verwacht. We zijn positief verrast! De winst van de publieksprijs maakt dat we een groot publiek hebben bereikt met ons profielwerkstuk. Dat was ons doel.” Een glunderende profielwerkstukbegeleider, Ellen Rombout, kijkt vanuit het publiek in stadsschouwburg de Harmonie toe wanneer beide leerlingen de prijs in ontvangst nemen: “Ik ben zo trots op beide leerlingen! Ze hebben een prachtig inhoudelijk profielwerkstuk geleverd, waar we ook nu, in deze tijd, nog een hoop van kunnen leren!”

RSG Simon Vestdijk is onderdeel van Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord.
Copyright 2024 © Simon Vestdijk | Algemene voorwaarden & privacy