Project Graaikraai

15-06-2023

Leerlingen van klas 1H/A2 hebben tijdens hun lessen O&O de snoeproute van de RSG Simon Vestdijk naar de Jumbo opgeruimd. Zij werken momenteel aan het project de Graaikraai. Gemeente Harlingen is hiervan de opdrachtgever. Dit project staat volledig in het teken van zwerfafval.  

Het blijkt dat allerlei vogels zoals kraaien, meeuwen en eksters in de prullenbakken gaan op zoek naar eten. Hiermee gooien ze het afval op straat. Deze rommel waait weg en komt terecht op plekken waar we het niet willen, bijvoorbeeld in de Waddenzee. De leerlingen gaan voor dit project het gedrag van deze vogels onderzoeken om vervolgens een oplossing voor dit probleem te bedenken.    

Sinds april 2022 heeft de Nieuwe Willemshaven een bijzonder kunstwerk: de CatchFish. Dit metershoge kunstwerk is gemaakt door kunstenaarscollectief CAKtwo en reist sinds 2020 het hele land door. Met het kunstwerk wordt aandacht gevraagd voor plastic vervuiling en de impact hiervan op het zeeleven. Met als bijschrift “CatchFish heeft zijn buik vol van plastic soep” geeft het kunstwerk weer hoe zwerfafval in de natuur terechtkomt.  

Wethouder Hendrik Sijtsma, portefeuillehouder onderwijs, is trots op dit project: “Ik ben trots om te zien dat de jongere generatie zo’n inzet toont op het gebied van zwerfafval. Het kunstwerk CatchFish is sinds een jaar een aanwinst voor onze haven en herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om goed om te gaan met zwerfafval. Door samenwerkingen met scholen, zoals deze, houden we het onderwerp levend en wordt de CatchFish (nog meer) ingezet als educatief middel.”  

Van supermarkt Jumbo Olaf Hermus Harlingen kregen de leerlingen 2 herbruikbare zakjes waar ze bijvoorbeeld broodjes in kunnen doen. Dit gaat om een pilot om te zien of het ook daadwerkelijk werkt.

Graaikraai-2

RSG Simon Vestdijk is onderdeel van Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord.
Copyright 2024 © Simon Vestdijk | Algemene voorwaarden & privacy