Kinderburgemeester geeft feestelijk startsein voor nieuwe ‘werelden’ van RSG Simon Vestdijk Franeker

27-10-2022

Meer actieve lessen en leren in de praktijk met focus op de mens

Vanmiddag heeft Kinderburgemeester Dian Rienstra van de gemeente Waadhoeke samen met docenten van RSG Simon Vestdijk Franeker gezorgd voor een feestelijke aftrap van de nieuwe inrichting van RSG Simon Vestdijk Franeker. Met ingang van dit schooljaar biedt de school namelijk op een volledig nieuwe manier onderwijs aan. Zowel de inrichting van het onderwijs als het schoolgebouw aan de IJsbaanweg in Franeker, hebben een grondige metamorfose ondergaan. Bijzonder is de invoering van een groot aantal praktijkuren in alle leerjaren en een nieuwe, meer actieve, inrichting van de lessen. Ook zijn traditionele opleidingen vervangen voor ‘werelden’ waarin vakgebieden zijn ondergebracht en leerlingen zich breed kunnen oriënteren. De werelden die leerlingen kunnen verkennen zijn: Zorg & Technologie, Sport & Gezondheid en Voeding & Gastvrijheid. De kern van deze drie werelden is dat ze draaien om de mens in alle facetten.

Directeur Sydo de Jong: “Wij vinden het van groot belang dat onze leerlingen met plezier naar school gaan en hebben gemerkt dat ze baat hebben bij het op een actieve manier opdoen van kennis en ervaring. De faciliteiten en inrichting van de school zijn volledig vernieuwd, zodat ze passen bij de drie werelden en bij de meer actieve manier van lesgeven die we hebben ingezet. Naast het kijken naar onze eigen school en de behoefte van onze eigen leerlingen, zijn we in gesprek gegaan met de wereld om de school heen. We hebben onderzocht wat vervolgopleidingen, bedrijven en instellingen nodig hebben nu en in de toekomst. De input die is opgehaald, is de basis geweest voor de herinrichting van onze school. Via de werelden is er een brede oriëntatie mogelijk en leren leerlingen over: gezondheid, vitaliteit, sport en technologie die kan ondersteunen in de verzorging en ontwikkeling van de mens. Onze leerlingen komen straks met een rugzak vol kennis en ervaring, die aansluit bij wat een vervolgopleiding of het werkveld nodig heeft, van onze school af. Na Simon Vestdijk Franeker kunnen ze nog alle kanten op, maar is wel de kern dat ze hebben geleerd over werken met en voor mensen.”

Vandaag was dan ook een feestelijke dag voor de leerlingen, docenten en omgeving van RSG Simon Vestdijk Franeker, met allerlei activiteiten. Zo volgden leerlingen bijvoorbeeld workshops koken, 3D-printen, yoga, padel en klimmen (in en om de school).

RSG Simon Vestdijk is onderdeel van Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord.
Copyright 2024 © Simon Vestdijk | Algemene voorwaarden & privacy