Imponerende AFAS-show voor Young Impacters uit Harlingen

15-06-2023

Met een groep van ruim veertig leerlingen vertrokken we (mevrouw Bergsma en meneer Van der Kooi) op donderdag 1 juni rond het middaguur naar Amsterdam. Het gezelschap was zeer gemengd met alle niveaus vanaf de eerste tot en met de zesde klas van de RSG. Het reisdoel was AFAS Live waar de Young Impact Day 2023 werd gehouden. Young Impact is de organisatie die de Burgerschapsdag van vorig jaar november op onze school handen en voeten gaf.  

De artiestenlijst had een hoog bekendheidsgehalte – voor de leerlingen althans – en iedereen had wel zin in een feestje. De buschauffeur was tevens politieagent in Amsterdam, dus wat kon ons vandaag gebeuren? Vanaf de parkeerplaats liepen honderden leerlingen uit het hele land naar de concertzaal. Aan de kampioensliederen te horen, was Rotterdam goed vertegenwoordigd. Altijd fijn om je kampioenschap er bij de Amsterdammers nog eens flink in te peperen. Aangekomen in AFAS, hadden we nog ruim een uur te gaan tot het hoofdprogramma. De leerlingen konden op een markt voor duurzame producten terecht, maar dit onderdeel bleek niet erg populair. Een riem gemaakt van een brandslang en oude slaapzakken als basis voor wind- en waterdichte jassen voor dakloze mensen; interessant, maar de meeste leerlingen kozen toch voor de concertzaal, waar opwarmertjes voor de show plaatsvonden.  

Steengoede show
Om half drie ging het spektakel dan los. Jonge dames hingen buitelend in de lakens en streetdance-jongens zetten een steengoede show op het podium neer. Gelukkig: iedereen is erbij, het getuur op mobieltjes maakt plaats voor foto’s en filmpjes maken. In een hoog tempo kwam een keur aan artiesten langs, begeleid door twee grote beeldschermen en een lichtshow. De onderdelen werden vlot aan elkaar gesproken door de bekende YouTubester Marije Zuurveld en haar collega Defano Holwijn. Met zanger Claude zong het publiek fanatiek mee - goed voor het Frans-onderwijs in Nederland. Reli-rapper Pjotr liet horen dat rap zich prima leent voor ernstige onderwerpen. De zangnummers werden afgewisseld met interviews en maatschappelijke thema’ als op straat leven en duurzaamheid. Ook de LHBTIQ+-gemeenschap was vertegenwoordigd met Raven van Dorst die aangaf hoe moeilijk het in zijn jeugd was om de ene keer als een jongen en dan weer als een meisje te worden aangezien. En de bekende TikTokker Duncan Tromp sprak openlijk over zijn coming-out als homoseksuele man.        

Maan
De hoofdact was voor Maan. Zij ontroerde het publiek met een nummer samen met drie leden van de Jostiband. De stemming was opperbest en zij gaf nog een aantal bekende liedjes ten gehore. Ten slotte kwamen alle hoofdrolspelers nog een keer op het podium voor het bekendmaken van de aantallen impact-acties. Na dit bemoedigende slotakkoord verzamelden we ons bij de ingang om de bus op te zoeken. Veel leerlingen pikten nog snel wat eten mee en de terugreis kon om 17.00 uur beginnen. Na wat filerijden, standaard in Amsterdam rond deze tijd, arriveerden we via een alternatieve route door Gaasterland rond 19.00 uur in Harlingen. Het was een zeer geslaagde middag. Met zingen, dansen en springen kun je de wereld ook beter maken.  

Klik HIER voor een terugblik van de organisatie.

Young-Impact-Day-2Young-Impact-Day-1

RSG Simon Vestdijk is onderdeel van Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord.
Copyright 2024 © Simon Vestdijk | Algemene voorwaarden & privacy