6 juli 2017

Raceverslag Oosterwolde (30-06-17 / 01-07-17) van Team Young Solar Vestdijk

Vrijdag 30 juni:
Dit weekend was alweer het laatste weekend van de Young Solar Challenge 2017! Zoals gewoonlijk was deze vrijdag een dag om ons voor te bereiden op de races van zaterdag. Aangekomen in Oosterwolde bouwden we onze tentjes voor de nacht alvast op zodat we een droge ondergrond hadden i.v.m. het voorspelde slechte weer. Ook hebben we met een simpel goal en een dekzeil een droog hutje weten te creëren om in de avond te zitten.
Het tijdelijke campingterrein bevond zich vandaag op het sportveld van het Stellingwerf College, welke ook deel neemt aan de wedstrijd. Het was een natte maar wel gezellige avond met alle teams. Door de regen was er in de nacht wel kortsluiting ontstaan in een van de vele stekkers op het terrein, waardoor de accu’s de volgende ochtend niet compleet opgeladen waren. Dus de volgende ochtend moesten deze nog even snel aan de stroom.

Zaterdag 1 juli:
Vandaag moest het gebeuren; de enige dag om nog wat aan het klassement te veranderen. De dag begon om 9:30 met een endurance van Oosterwolde naar Appelscha. Nadat de boot met de kraan in het water was getakeld, kwamen we tot een stress momentje. De boot wilde niet starten. Met nog vijf minuten voor de start tilden we het zonnepaneel omhoog om het probleem te constateren. Gelukkig vonden we dit snel: Er was een kabeltje los getrild. Deze hebben we snel vastgezet en hierna waren we nog net op tijd voor de hardlopers die ondertussen al waren gestart.
We waren als derde uit de startblokken en op deze positie hebben we ook tot de eerste sluis gevaren. Want ja, op deze route liggen twee sluizen! Wanneer iedereen in de sluis is aangekomen (waar ook de tijd stop wordt gezet) en we op het juiste waterniveau zijn beland, moesten we er één voor één weer uit waarna we ook om de beurt weer verder gingen. Nadat we uit de sluis kwamen legden we nog een keer de boot aan wal om even snel met wat contactspray de bekabeling in te sprayen.
Tussen de eerste en de tweede sluis was het de bedoeling om twee keer heen en weer te racen. Echter waren de bochten aan beide uiteinden wel erg scherp, waardoor de eerste drie boten een aardige klap tegen de wal maakten. Wij lagen ondertussen ergens in het midden van alle boten, doordat we niet in dezelfde volgorde de sluis uit zijn gekomen.
De tweede sluis duurde iets langer, mede omdat er al twee boten waren die niet binnen de tijd in de sluis waren aangekomen (snelste tijd + 20% daarvan). Na de tweede sluis was het nog maar een kleine kilometer tot de finish in Appelscha, waar ondertussen al aardig wat enthousiast publiek zich had verzameld. We hebben op deze hevige race een 6e positie behaald.
Ongeveer anderhalf uur later was het alweer tijd voor de sprint. In de tussentijd hebben we de spiegels, welke we in Lelystad ook hadden gebruikt, opnieuw in elkaar gezet om nog wat extra te laden. Deze spiegels hebben we in de weken hiervoor verstevigd.
De sprint was dit weekend hetzelfde als in Lelystad. Eén tegen één sprinten over een afstand van 350 meter. Dit keer kwamen we gelukkig een stuk verder dan in Lelystad, waar we door een uitvallende motor op de 14e plek belandden. Net als daar moest iedereen twee heats sprinten tegen dezelfde tegenstander. Deze hebben we beide gewonnen en daardoor zaten we bij de snelste acht. Nu was het slechts 1x sprinten. Alles of niets dus! Helaas was onze tegenstander net een halve seconde sneller waardoor we op deze sprint als 5e eindigen.

Door deze twee mooie resultaten eindigen we in het klassement op de 4e plek. Net geen podium dus, maar wij als team zijn dik tevreden met dit resultaat op het Nederlands kampioenschap Young Solar!
1 en 2 september zijn we voor het laatst te zien op de “Wereldhavendagen in Rotterdam” waar we met nog een aantal andere Young Solar boten door de stad varen. Het evenement wat dit jaar voor de 40ste keer wordt gehouden, trekt naar verwachting zo’n 400.000 bezoekers! Een mooie gelegenheid om onze boot nog een keer te laten zien dus.
Wij als team willen graag alle sponsoren ontzettend bedanken voor jullie steun! Zonder jullie was het nooit gelukt om deze prestatie neer te zetten. Sterker nog, zonder jullie hulp hadden we dit niet eens mee kunnen maken.

Bedankt!

Remco Bronger,
Teamcaptain Young Solar Vestdijk.

Terug naar Social Media (Harlingen)