8 maart 2017

Voor de tweede klassen in Franeker hebben we een practicum gedaan “NASK in de keuken”, je zou het in de eerste plaats niet denken dat er NASK in de keuken voorkomt.

In het hoofdstuk; “stoffen” hebben we het over emulsie, dit zijn twee vloeistoffen die niet met elkaar mengen. Denk aan olie en water, maar naar toevoeging van zeep wil het wel gaan mengen. Er zijn erg veel emulsies te vinden in de keuken.

Een ander praktisch voorbeeld van twee vloeistoffen die niet met elkaar mengen, zijn azijn en zonnebloemolie. Met toevoeging van afwasmiddel mengt het wel, maar is het natuurlijk niet meer te eten, hier moet wat anders bij dus op naar de keuken.

De klassen zijn aan de slag gegaan met het maken van mayonaise! Hierin zit azijn en zonnebloemolie en dit mengt na toevoeging van ander ingrediënten nu wel!! Er moest veel geklopt worden totdat het uiteindelijk mayo werd, helaas slaagde het niet altijd, dit heb je nu eenmaal met proefjes.

De mayonaise die wel gelukt is, moest natuurlijk ook getest worden, hiervoor zij er patatjes gebakken en is de mayo uitvoerig getest.

Niet omdat het heel lekker is, maar omwille van de wetenschap!

Voor de liefhebbers hier het recept:

  • 1 eierdooier
  • ± 1 lepel azijn (kruidenazijn, citroensap)
  • Peper, zout, wat mosterd
  • ± 2 dl zonnebloemolie

Klop de eierdooier met wat azijn of citroensap, zout, peper en mosterd goed los.
Voeg onder goed roeren druppelsgewijs de zonnebloemolie toe.
Wordt de mayonaise te dik voeg dan wat water toe of als de mayonaise te zuur wordt wat water. (Eventueel wat suiker toevoegen)

Terug naar Nieuws