Op woensdagmiddag 15 en 22 november a.s. worden er weer doemiddagen en masterclasses georganiseerd voor leerlingen van groep 7 en 8. Op die manier kun je op een heel ontspannen manier kennismaken met onze school en de verschillende vakken. We zetten hieronder alle doe-activiteiten in Harlingen met een toelichting op een rij.

Na de herfstvakantie (vanaf 2 november) kun je je opgeven via een formulier op deze website. Wees er snel bij, want VOL is VOL!

Op 14 februari 2018 is er nog een extra doe-middag met nieuwe activiteiten waar ook nog een aantal onderdelen herhaald wordt.


Woensdag 15 november 2017 14.45 – 16.45 uur

Masterclass Technasium
Hou je van een uitdaging op technisch gebied? Ben je creatief en kun je samenwerken in een team? Ga je naar havo of vwo? Heb je belangstelling voor de exacte vakken en techniek? Ben je op zoek naar of geïnteresseerd in nieuwe uitvindingen? Geef je dan op voor deze Masterclass Technasium. Je gaat bezig met het bedenken/ontwerpen, het maken en het presenteren van een opdracht. Je maakt dan kennis met een nieuw vak: Onderzoek en Ontwerpen. Je gaat denken en doen!

Wil je meer weten over het Technasium, ga dan naar de website: www.technasium.nl

Doe-middag Biologie
Tijdens de doe-middag biologie verdiep je je in de spijsvertering van de mens. Op welke manier wordt ons voedsel zo klein mogelijk gemaakt zodat het terecht kan komen in het bloed en vervolgens bij alle cellen kan worden gebracht? Je krijgt eerst een stukje uitleg waarna je vervolgens zelf onderzoek gaat doen naar de werking van je eigen spijsverteringsenzymen.

Doe-middag Geschiedenis
Altijd al alles van de Egyptenaren willen weten? In het oude Egypte lieten de farao’s enorme piramides bouwen. Niemand mocht bij de grafkamers komen omdat deze vol lagen met de meest prachtige schatten. Alleen via de geheime tunnel waren deze kamers te bereiken. In deze proefles ga je een mysterie oplossen. Er is een grafrover in de piramide geweest. Wie heeft de schatten meegenomen? Wie is de dief?

Doe-middag Nederlands
Vind je spelen en puzzelen met de Nederlandse taal leuk? Geef je dan op voor Nederlands en ga creatief met je moedertaal aan de slag! Samen bewerken we verhalen met de iPad tot iets fantasierijks.

Doe-middag Tekenen/Handvaardigheid
Altijd al eens in zo´n groot tekenlokaal willen kijken en ook echt iets doen? Dan is dit je kans, want je gaat een flipboekje maken! Een flipboekje/duimbioscoop (of folioscoop) is een klein boekje waarvan je de bladzijden met je duim ritmisch door kunt bladeren. Hierdoor is het net of er een kort filmpje tussen je vingers beweegt. Ondanks dat het heel eenvoudig is om een flipboekje te maken, komt er toch nog veel bij kijken. We laten je kennis maken met allerlei technieken en tekenstijlen, waarmee je zo`n boekje maakt!

Woensdag 22 november 2017 14.45 – 16.45 uur

Masterclass WON – Atheneum met wetenschapsoriëntatie
Ben je nieuwsgierig? Ben je geïnteresseerd in de wereld om je heen? Stel je veel vragen bij de dingen die je dagelijks doet? Dan is atheneum en wetenschapsoriëntatie zeker iets voor jou! Wetenschap is erg belangrijk! Mensen kunnen tegenwoordig bijna niets meer zonder wetenschappelijke kennis. Of het nu de toiletpot is waarop je regelmatig zit, de tv waar je naar kijkt of het tapijt waarop je misschien met je voeten staat, allemaal zijn ze een product van de wetenschap. Wanneer je naar het vwo gaat, word je voorbereid op een studie die te maken zal hebben met wetenschap, vwo staat dan ook niet voor niets voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs! Tijdens de doe-middag atheneum en WON (Wetenschaps Oriëntatie Nederland) leer je allerlei dingen die met wetenschap te maken hebben. Bijvoorbeeld over wetenschappelijke ontdekkingen uit de geschiedenis van de mens, hoe je zelf wetenschap moet beoefenen en hoe je kritisch na kunt denken over kennis die je zelf hebt en die anderen je geven.

Doe-middag Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV)
Wil je weten wat sport, veiligheid en dienstverlening inhoudt? Dit wordt in Franeker aangeboden en heeft veel verschillende kanten, die we je graag laten zien. Je maakt kennis met eenvoudige EHBO, eerste hulp bij ongelukken, en gaat hier al een klein beetje mee oefenen. Verder wordt uitgelegd dat je dienst verlenen, goed communiceren, kunt leren en maak je mee dat je met een beetje actie verder komt!

Doe-middag Gymnastiek
Doe je graag aan sport en beweeg je graag? Dan is dit dé activiteit voor jou. In onze gymzaal maak je kennis met freerunning, de sport in opkomst van dit moment. Bovendien leer je alle ins en outs van het badmintonspel.

Doe-middag Aardrijkskunde
De hele wereld, die heb je thuis! Echt? Wil je weten hoe dat zit? Dan volg je de aardrijkskunde doe-middag! Deze middag gaan we de hele planeet over, hoe mooi is dat. Aardrijkskunde is overal en aardrijkskunde dat ben jij. Tot dan!

Doe-middag talen: Engels / Frans / Duits
Vind je vreemde talen leuk of interessant? Tijdens de doe-middag talen maak je kennis met de verschillende talen zoals die op het voortgezet onderwijs worden gegeven. Je ontmoet de docenten die Duits, Engels en Frans geven. Ze stellen zichzelf natuurlijk voor, maar leren jou ook hoe je dat moet doen in de verschillende talen. Ook gaan ze het hebben over het gebruik en de uitspraak van getallen, want die heb je al heel gauw nodig in een vreemde taal.

Doe-middag Dienstverlening & Producten
Heerlijke muffins in een prachtige verpakking
Vind je het leuk om naast het leren van theorie ook meer praktisch bezig te zijn?  Meld je dan aan voor de volgende activiteit op onze doe-middag: “Bak je eigen gezonde muffins en ontwerp zelf de gebaksdoos” Tijdens dit middagprogramma maak je kennis met ons vmbo-gebouw en de praktijkruimtes waar je als leerling de handen uit de mouwen leert steken.  Na afloop ga je naar huis met een leuk product.

Doe-middag Wiskunde
Tijdens de doe-middag wiskunde maak je op een speelse manier kennis met verschillende onderwerpen uit de wiskunde. Door een aantal spelletjes te spelen leer je bijvoorbeeld rekenen met negatieve getallen. Je ontdekt welke breuken en decimale getallen bij elkaar horen. Ook ga je op een creatieve manier aan het werk met een passer. Wie maakt er het mooiste symmetrische kunstwerk?

Voor de ouders geldt (indien gewenst) op alle middagen: Vanaf 14.30 uur inloop, ontvangst in de kantine met thee en koffie, van 14.45 – 15.30 uur een voorlichting over ons onderwijsaanbod en de gelegenheid om vragen te stellen over het onderwijs binnen RSG Simon Vestdijk.